Ce se petrece în corpul tău atunci când te deshidratezi

de: Ioana Bîrsan
01 03. 2017

Apa este un ingredient necesar care permite desfășurarea activităților umane de zi cu zi. Ea facilitează conexiunile neuronale, permite curgerea sângelui în organism și asigură mișcarea mușchilor. Pentru că apa asigură buna funcționalitate a organelor din organism, lipsa unei bune hidratări poate deveni periculoasă foarte rapid.

Deși pragul la care corpul este deshidratat este diferit la fiecare persoană în parte, depinzând foarte mult de aportul de apă ingerat, de activitățile realizate zilnic și de condițiile din mediu, stadiile de deshidratare prin care organismul trece sunt aceleași pentru orice individ, conform Popular Science.

Prima etapă și cea mai evidentă, care poate fi resimțită cu ușurință de oricine, este setea. Efectele sunt destul de clare. Când simți sete, corpul începe să se folosească de apa rămasă din organism pentru a duce la îndeplinire funcțiile obișnuite, ceea ce înseamnă că rinichii trimit mai puțină apă spre vezică, deci urina devine mai întunecată la culoare. Pentru că transpiri mult mai puțin, temperatura corporală crește. În plus, sângele începe să se coaguleze, iar rata bătăilor inimii crește pentru a putea suplimenta corpul cu oxigen.

Cea de-a doua etapă este leșinul. Când ajungi în acest moment de deshidratare, sângele tău devine mai concentrat, cauzând o scăderea a ritmului de curgere a sângelui în organism. Acest lucru care conduce la scăderea presiunii sângelui și determină starea de leșin.

Dacă ai ajuns în cea de-a treia etapă, organele tale încep să se deterioreze. Ca să vă faceți o idee, poți pierde o cantitate de apă atât de mare dacă faci yoga timp de opt ore și nu te rehidratezi. În acest moment, corpul nu mai poate menține presiunea sângelui în organism, iar pentru a supraviețui încetinește curgerea sângelui înspre organele mai puțin relevante, precum rinichi și intestine.

Ultima etapă, în care practic te zbați pentru supraviețuire, poate culmina cu moartea persoanei. Dacă te afli într-un mediu cu o temperatură ridicată, organele din corp încep să se supraîncălzească, iar cedarea ficatului probabil că te va ucide. Însă dacă condițiile din mediul în care te afli sunt decente, vei muri pentru că rinichii îți vor ceda din pricina acumulării de toxine.